Faexit! Op naar een faxloze gezondheidszorg in de regio Gooi-Vechtstreek

Vaarwel tegen de fax in regio Gooi-Vechtstreek! De fax als communicatiemiddel is onveilig, achterhaald en kostbaar. Toch is uit gewoonte de fax nog steeds op grote schaal onderdeel van de dagelijkse praktijk in de zorg. Dit ondanks dat veilige alternatieven (bijv. veilige mail) voor het uitwisselen van medische gegevens voorhanden zijn en veelal naast de fax gebruikt worden.

De RHOGO is aangesloten bij Faexit, een initiatief van VZVZ, RSO Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Het Faexit programma ondersteunt zorginstellingen in heel Nederland bij de transitie van het vervangen van de fax voor een veilig digitaal alternatief voor de uitwisseling van patiënten informatie.

Binnen de regio Gooi-Vechtstreek streven we met de ziekenhuizen, huisartsen en apotheken naar een faxloze zorg op 15 december 2023.

In stappen van de fax af

De eerste stap is om te inventariseren hoeveel de fax nog gebruikt wordt bij jouw praktijk. Vervolgens kun je kijken hoe je dit kan vervangen voor veilige alternatieven zoals Edifact, LSP of Veilige mail. Daarnaast is het belangrijk om je faxnummer van de website af te halen en aan andere zorginstellingen te laten weten dat je stopt met faxen (door bijv. een bericht op je website te plaatsen). De volledige aanpak om te stoppen met de fax vindt je in onderstaand stappenplan.

Stappenplan Faexit.pdf

Meer informatie

Op de website Faexit.nl kun je meer informatie vinden over hoe je dit als huisartsenpraktijk kan aanpakken. Heb je vragen? Stuur een bericht naar  Simone Geldtmeijer projectleider RHOGO, geldtmeijer@rhogo.nl of Amei van den Heuvel, projectleider regio Gooi-Vechtstreek, avdheuvel@sigra.nl.

Suggesties?