Hoe scoort jouw praktijk op cyberveiligheid?

08 aug 2022

Het wordt voor criminelen steeds interessanter of gemakkelijker om toegang tot systemen vannorganisaties te krijgen en data te versleutelen of te verkopen. Denk eens aan de directe en indirecte schade in geval van ransomware of aan de publiciteit als data van een gemeente, ziekenhuis of huisartsenpraktijk ‘op straat liggen’. 

Kleinere organisatie zijn voor cybercriminelen interessant als doelwit, omdat zij vaak minder zicht hebben op de kwetsbaarheden en risico’s ten aanzien van cyberveiligheid.

Hoe is het bij jouw praktijk gesteld met de cyberveiligheid?

Hoe scoort jouw praktijk op cyberveiligheid?

Het gedrag van ‘de mens’ is meestal de eerste horde die cybercriminelen moeten nemen: via phishing (per mail of telefonisch) zoeken zij informatie om toegang tot de systemen te krijgen. Welke informatie die een cybercrimineel handig voor deze ‘social engineering’ kan gebruiken, staat op jullie website of op social media? Is jullie website technisch up-to-date? Zijn je collega’s zich bewust van (de risico’s van) phishingmails en telefoontjes en gedragen zij zich daarnaar? Kortom, weet jij waar jullie de ‘cyberveiligheid’ op orde hebben en waar eventuele kwetsbaarheden liggen?

Zicht krijgen op kwetsbaarheden

In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam hebben we een activiteit opgezet voor praktijken in onze regio. Een groepje studenten richt zich op een praktijk en onderzoekt technische kwetsbaarheden, informatie op social media en voert o.a. een phishingactie uit. We starten in september en december/januari krijgt elke praktijk een terugkoppeling van hun bevindingen. Met deelname hangen geen kosten samen, anders dan de tijd van afstemming met de studenten over te plannen acties en de rapportage en beoordeling.

In totaal kunnen 10 tot 15 praktijken deelnemen. Aanmelden kan tot eind augustus 2022 bij Ton Bresser, bij wie je ook meer informatie kan krijgen.

Interesse?

Neem voor meer informatie contact op met Ton Bresser, coördinator crisisbeheersing, t.bresser@berkelborgh.nl of tel. nr. 06 2456 9991.

Dit project is een initiatief van de commissie Crisisbeheersing en OTO, bestaande uit Renée van den Bosch, Wouter Blokhuis, Frank Oostendorp en Ton Bresser en is gebaseerd op een vergelijkbaar initiatief in Twente in 2021.