De nieuwe NHG-standaard DM2 is uit!

23 nov 2021
Ketenzorg

Vandaag is een bijzondere dag: de nieuwe NHG-Standaard DM2 (november 2021) is uit! In deze nieuwe Standaard staat voor patiënten met diabetes én een zeer verhoogd risico op ischemische hart- en vaatziekte(n), verslechtering van hartfalen en terminaal nierfalen een ander stappenplan voor de glucoseregulatie.

Bij deze specifieke groep hebben SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten een meerwaarde in het verlagen van het (lange termijn) risico van de patiënt. Daarom hebben deze geneesmiddelen bij deze zeer hoog risicopatiënten een plek in de behandeling. 

Het nieuwe medicamenteuze stappenplan en de volledige publicatie van de herziene NHG-Standaard is te vinden op de website van het NHG.

Kennis over deze nieuwe middelen is cruciaal. Want moet je nu bij elke patiënt met hart- en vaatziekte in de voorgeschiedenis kiezen voor een SGLT2-remmer? En wat doe je dan met de rest van de medicatie? En waar moet je allemaal op letten bij het verantwoord voorschrijven van deze nieuwe middelen?

Voor al dit soort vragen kan je bij Langerhans terecht!

Schrijf je in voor een online scholing De nieuwe NHG-Standaard DM2 in één avond. Deze scholing is ontwikkeld i.s.m. de auteurs van de nieuwe Standaard. De docenten (kaderhuisartsen diabetes) geven aan de hand van praktische casuistiek een update van de belangrijkste veranderingen. Via de chat geven zij antwoord op al je vragen over de nieuwe Standaard.  

Binnenkort beschikbaar: download het SGLT2-formulier op Diabetes2.nl.  Dit formulier is een ondersteuning voor de huisarts en POH bij het voorschrijven van SGLT2-remmers met informatie over de indicatie en contra-indicaties, en belangrijke informatie voor de patiënt.

Binnenkort beschikbaar: bestel de nieuwe editie van het boek Protocollaire Diabeteszorg. In dit boek is de nieuwe Standaard uitgewerkt in handzame protocollen. Dit boek zal verschijnen in feb. 2022.

Stel je vraag op ons forum. Behandeling van diabetes is niet altijd gemakkelijk! Heb je twijfel over wat de beste behandeling is? Ga naar het forum op Diabetes2.nl.

Ook het NHG biedt uitleg en scholing over de nieuwe Standaard DM2:

Beluister de H&W-podcast via uw favoriete podcastkanaal of via de website van Huisartspodcast.nl. 

Volg een e-learning. De NHG e-learning is uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over de behandeling van patiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Deze e-learning is te vinden in de webwinkel van het NHG.

Of lees de geupdate patiënteninformatie op Thuisarts.nl

 

Wij hopen dat u met de juiste ondersteuning deze nieuwe Standaard snel in de praktijk kunt inzetten, zodat ook uw zeer hoog risicopatiënten optimaal behandeld worden!

 

Met vriendelijke groet, 

 

Bas Houweling (voorzitter Stichting Langerhans) en Bertien Hart (voorzitter DiHAG)