Zorg Dichterbij, een aantal inspirerende pilots vervolg

Implementatie lipiden protocol CVRM
Tergooi MC en RHOGO zijn onlangs gestart met een nieuw statineprotocol voor CVRM. Dit protocol kan jou en je POH helpen de LDL-cholesterolwaarde van jullie (hoog-) risicopatiënten te verlagen, waardoor het risico op een infarct op langere termijn afneemt. Een pilot met verschillende huisartsenpraktijken en specialisten laat goede resultaten voor de patiënt zien, waarbij de tijdsbesteding voor zowel huisarts als POH gelijk blijft. We willen graag meer weten over de toepassing van dit protocol in de praktijk, daarom willen we je vragen een korte vragenlijst in te vullen (max. 1 minuut). De vragenlijst vind je hier: https://forms.office.com/r/r499AcD6bj.
Het protocol kun je hier vinden: https://mccgooienvechtstreek.nl/documenten#regionaal-lipidenprotocol. Dit protocol is ook onderdeel van het RHOGO zorgprogramma CVRM.

Allergologie & desensibilisatie naar eerstelijn via tabletten i.p.v. prikken!
Deze pilot is tot stand gekomen, doordat Laila Gamadia, allergoloog / internist in Tergooi MC, veel patiënten met inhalatieallergie zag op de poli met de vraag naar medicatie-advies of desensibilisatie. De wachttijden op de allergiepoli zijn erg lang. Voorheen waren er alleen subcutane injecties die (door een kno-arts of allergoloog) werden gegeven bij inhalatieallergie. Inmiddels zijn er ook sublinguale therapieën (smelt tabletten) beschikbaar voor de inhalatieallergenen huisstofmijt, gras en boompollen. De voorlichting en behandeling is relatief eenvoudig waardoor deze volledig plaatsvinden bij de huisarts. Betrokken huisarts Chantal Speelman van Medisch Centrum Bussum Zuid: "Probleem is echter dat vele huisartsen onbekend zijn met deze middelen en desensibilisatie soms 'eng' vinden. De bedoeling van teleconsultatie is de allergiebehandeling te optimaliseren en indien medicatie niet meer verder kan worden geoptimaliseerd kan Laila het advies geven te starten met desensibilisatie, mits er geen contra-indicaties zijn natuurlijk. Laila zal daarin de huisartsen ondersteunen".

Eenvoudige en heldere werkwijze
Desensibilisatie is vrij eenvoudig. De patiënt moet wel weten waar hij allergisch voor is, hiervoor zal hij een vragenlijst moeten invullen en bloed moeten prikken op een RAST inhalatieallergenen. Mocht er gestart kunnen worden met Grazax, Acarizax of Itliazax (tegen respectievelijk gras-, huisstofmijt- of boompol allergie), dan moet de patiënt de eerste tablet, sublinguaal, innemen in de huisartsenpraktijk, waarna de patiënt een half uur moet blijven wachten. Indien er geen allergische reactie optreedt, kan de patiënt de resterende tabletten thuis innemen. Na twee weken belt de huisarts hoe het gaat, indien er zich geen bijzonderheden voordoen, volstaat een evaluatie na een half jaar en één jaar. Het duurt circa twee jaar voordat de patiënt merkt dat hij minder klachten ervaart op het allergeen. Na 6 weken behandeling kan het wel al zijn dat de patiënt minder antihistaminica nodig heeft.

Wat levert het op?
Het rendement van deze pilot is dat er minder patiënten verwezen zullen worden naar de allergoloog, patiënten minder lang hoeven te wachten op behandeling, patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven en wellicht hun 'eigen risico' niet aangesproken wordt. De juiste zorg is op deze manier direct beschikbaar voor de patiënt. Het voordeel voor de allergoloog zijn minder lange wachtlijsten en dus meer tijd voor andere zorgvragen.
Speelman: "de tijdsinvestering voor de huisarts is, zoals ik al aangaf, dus niet zo groot en een teleconsultatie mag per 1 januari gedeclareerd worden.
Voor meer informatie kun je terecht bij Laila Gamadia of Chantal Speelman.

Bekijk video

Coronair calciumscore (CAC), betrouwbaar instrument voor de huisarts
Het betreft hier patiënten met atypische thoracale klachten of met een belaste familieanamnese die zich afvragen of ook zij een verhoogd risico lopen op hart en vaatziekten. Bij twijfel of deze patiënten in de laag risicogroep geschat worden, is niet langer een verwijzing naar de cardioloog of inspanningsECG nodig; de huisarts kan nu zelf een CAC onderzoek aanvragen. Bijkomende voordelen zijn de verminderde belasting voor de patiënt en kosten reductie. Aanvraag via Radiologieformulier.
Huisarts Marianne Pupping deelt graag haar positieve ervaringen.
“Ik heb al een aantal keer van de mogelijkheid gebruik gemaakt om zelf een coronair calciumscore aan te vragen. Deze diagnostiekaanvraag door de huisarts is als pilot gestart in het programma Zorg Dichterbij en is zeer succesvol gebleken. Inmiddels maakt het deel uit van het reguliere zorgprogramma in Tergooi. Het is een onderzoek wat er voor zorgt dat patiënten met een a priori lage kans op coronair sclerose maar waarbij een positieve familieanamnese of aspecifieke thoracale klachten vragen om meer zekerheid, niet verwezen hoeven te worden naar de cardioloog. Dit onderzoek is betrouwbaarder dan de fietstest en bovendien is het een eenvoudig uit te voeren onderzoek en niet belastend voor de patiënt. Voor de huisarts bestaat de ‘inspanning’ uit voorlichting geven over het onderzoek en de kosten, zo nodig gevolgd door teleconsultatie van de cardioloog, of alsnog door een verwijzing. Het kan dus leiden tot meer patiëntencontacten dan wanneer de patiënt direct verwezen wordt maar de concrete uitkomst van dit onderzoek vereenvoudigt de uitleg aan de patiënt over zijn of haar risico op hart en vaatziekten én geeft een 10-jaars ‘garantie’. Het geeft mij als huisarts een betrouwbaar instrument in handen waardoor ik mijn patiënt beter kan voorlichten en behandelen op het gebied van CVRM. Let wel: de wachttijden voor dit onderzoek zijn vooralsnog afhankelijk van de capaciteit bij de afdeling Radiologie en kunnen oplopen bij toenemende vraag”.



Meer RHOGO-zin(e) artikelen